Wednesday, December 9, 2009

Jadikan diri anda sebagai org yg lebih positive dalam berfikir.......

Jangan sebut BODOH,

Cuba tukar jadi KURANG PANDAI.

Jangan sebut HODOH,

Cuba tukar jadi KURANG CANTIK.

Jangan sebut LEMBAB,

Cuba tukar jadi KURANG KERING.

Jangan sebut LAMBAT,

Cuba tukar jadi KURANG LAJU.

Jangan sebut BENCI,

Cuba tukar jadi KURANG SAYANG.

angan sebut CURANG,

Cuba tukar jadi KURANG SETIA.

Jangan sebut BUSUK,

Cuba tukar jadi KURANG WANGI.

Jangan sebut BIADAP,

Cuba tukar jadi KURANG SOPAN.

Jangan sebut BANGANG,

Cuba tukar jadi KURANG BIJAK.

Jangan sebut GAGAL,

Cuba tukar jadi KURANG CEMERLANG.

P/S: Gunalah 10 perkataan baru di atas ini dlm kehidupan sahabat-sahabat semua. Insyallah kita akan dapat berfikir dgn lebih +ve. *wlpun hakikat kehidupan dialam nyata aku, aku selalu sebut perkataan yg wrna merah tu*

Monday, December 7, 2009

::.........Entry kali nie pasal LIBRA..........::


•Batu Kelahiran: Opal atau aquamarine *x taw pe benda nie*

•Yang Anda sukai: Ornamen cantik, mainan lucu, suasana romantis dan nyala lilin. *ku suka yg lucu2*

•Yang tidak Anda sukai: Game komputer yang keras, gulat, mode tahun lalu, dan sendirian. *sah, mmng x leh idup klo dok sorang2*

•Kemampuan terbaik Anda: Menyelesaikan masalah antar teman, selalu berusaha melihat kedua sisi cerita, dan berada diantara teman dan hal-hal indah. *ye lah agak nya, x kan nak hukum org atas kesalahan org laen*

•Diri Anda yang dalam: Anda ingin mencari pasangan jiwa Anda. Orang yang akan membuat Anda melayang dan mengendarai kuda bersama menuju matahari terbenam. Cinta dan hubungan adalah hal yang sangat berarti untuk Anda. *that’s 1 of my dream, see sunset with my lover.......bila lah eh tercapai nie. Tapi x da lah naek kuda, jalan kaki sudeh.*

•Karea Anda: Sesuai dengan pribadi Anda yang mengasihi, pilihlah ilmu kedokteran hewan, mengajar, atau pengobatan. *terlebih caring, sampai org salah paham*

•Busana: Anda suka baju yang bernuansa seksi dan feminin. Anda suka baju yang berenda dan berbunga-bunga tetapi Anda tidak akan mengenakannya kalau baju itu tidak sedang mode. Anda tampak cantik dalam berbagai warna, baik dari merah cerah ke warna-warna lembut pastel. Anda lebih menyukai perhiasan yang berbeda. Anda tidak akan pernah menyukai tiara! *mid selalu bising kat aku, hill mst nak kena ada reben eh.......*

•Sebagai seorang teman: Anda akan mencoba sejauh mungkin untuk menghindari pertengkaran, dan sangat membenci pecahnya persahabatan. Teman Anda menemukan bahwa anda orang yang menarik dan objektif, tetapi mereka akan frustasi ketika Anda tidak dapat memutuskan. Tetapi sebagian besar menerima anda sebagai orang yang baik dan dapat dipercaya. *sahabat adalah org ke-3 terpenting selepas ibu, ayah dan keluarga aku.......*

Wednesday, November 25, 2009

..:::..RAHSIA PERINDU..:::..

The latest novel yg aku dah bc.....
peh....sape yg minat CSI...wajib bc novel nie...
sbnrnya novel nie dah lama......
aku jer yg baru sempat bc.....
mmng rasa tersaiko giler lah bc novel nie......

"JANGAN TERLALU YAKIN PADA REALITI,
KADANGKALA IANYA HANYA FANTASI"



.......haPPy besDAY for ME....


thankz to both of my roomate....
korang mmng best......
at the last but not least
dapat gak g makan sushi dgn diorng....
thankz mid n ena for the dinner....
also thankz for the present


tahun nie, umo aku dah pun 21 tahun......
as my mom said "dah dapat anak kunci nie"
hurry.......!!!
but as my beloved teacher said
"nak wat pe anak kunci tu? ckg dah buang kat laut jauh2"
alamak cam ne nie........

also thankz for all my friendz yg wish my besday
wpun sdy sbb org yg diharapkan wish, x wish kita
aku ttp bersyukur kerana dilimpahi dgn kasih syg dr semua
terutamanya IBU n AYAH
I LOVE U all..........



Saturday, November 14, 2009

MIKHAIL


MIKHAIL – bukan sekadar sebuah nama. Selama 16 tahun menjadi pelarian di perantauan, dia muncul semula memburu mangsa-mangsanya. Mikhail membunuh kerana dendam lama. Sewaktu usia remaja, keluarganya telah ditembak mati. Mikhail telah diselamatkan Dickens, seorang lelaki Amerika Syarikat yang juga merupakan rakan niaga ayahnya, Tuan Sadon. Dickens melatih Mikhail menjadi seorang pembunuh profesional untuk membela kematian keluarga.

Dalam pada itu, Mikhail juga menghidapi sejenis penyakit paranormal. Apabila retina matanya terkena cahaya matahari atau silauan lampu yang terang lagi tajam, dia akan berada dalam satu dimensi yang tidak diketahui. Kadangkala dia terperangkap antara dua dimensi – fantasi dan realiti. Akibatnya, Mikhail sukar membezakan mana yang benar.

nie novel terbaru yg aku baca......sgt best....
kawan2 patut membacanya.......!!!!!
p/s: jgn tertipu dgn penulis novel

Sunday, October 11, 2009

MANDATORI part 2

“Bukan lagi gharib tetapi aku rasa sudah sampai ke psiko.” Ulasnya.

Danny Babbin sekadar tersenyum lirih. Diam. Sengaja memberi ruang untuk Rick terus berkata.

“Danny, masakan pesona seintelekmu tiba-tiba harus menjadi sebegini pandir?”

“Kau fikir aku pandir?” Rick mengganguk.

“Atau ada istilah lain yang boleh aku gunakan? Pesona jenis apa yang mahu menghukum dirinya sendiri untuk kesalahan yang sama sekali tidak pernah dilakukan?.”

“Sudah berapa lama kau kenal aku Rick?” Dijawabnya persoalan dengan pertanyaan.

Rick Carufel menyandarkan tubuh nya ke kerusi. Disorotnya wajah Rick yang tetap tenang di depannya. Rupanya lelaki itu bukan bersenda dengan apa yang diminta nya. Ada kesungguhan terbayang diwajah nya. Untuk itu Rick tau dia harus berkarektor lebih serius.

“Sudah berapa lama kau kenal aku Rick?” Ulang Danny.

“Sepuluh tahun”

“Sepanjang sepuluh tahun itu kau pernah lihat kau bersikap impulsif?”

Pantas Rick memutar projector ingatannya. Mencari kalau-kalau ada adegan dimana lelaki itu bersifat impulsif. Ternyata tidak ada. Dan akhirnya terpaksa menggeleng.

“Kalua tidak ada, kenapa sekarang kau meragui tindakanku?”

“Tapi” Rick menjadi kehilangan bahasa. Bagaimana harus ditangkisnya hujah sang penulis profesional itu?.

“Rick” Danny Robbin berdiri. Sepasang matanya yang terperesok kedalam bagaikan menagih huluran sebuah pengertian.

“Aku hanya datang menemuimu, kerana aku yakin kau boleh menolongku”.

Dia melangkah beberapa tapak menjauhi Rick yang masih tetap dikerusi.

“Fikirkan lah Rick. Aku bukan mahu menjalani hukuman. Aku sekadar mahu mengahayati bagaimana perasaan seorang yang mahu dihukum. Aku masih sayangkan hidupku dan aku bukan sepandir itu untuk membiarkan hayatku diregut semudahnya”.
to be continue..........

Tuesday, October 6, 2009

MANDATORI part 1

Sunyi.Namun bisingan sepi itu cukup mencengkam hati nya. Membuat perasaan nya bergalau. Raung resah seolah meruntun rasa. Genta gelisah bagaikan mengegar jiwa.
Danny Babbin mengeluh. Malam kian merudukan mata. Namun mata yang rudu itu enggan dihantar kesebuah dengkur yang lena. Dahinya kembali ringsing. Bertarung melawan putaran minda yang mencari.

Ya, dia yang mencari. Mencari frasa terbaik untuk membina selembar wacana yang lengkap. Menyelongkar serimba alfabet bagi membentuk sehampar gatra terindah.

Semuanya harus menjelma dalam karya paling expresif jua impresif. Pun, bertapa tidak semudah itu!

Selayar abjad yang terpamer lewat kaca monitor yang sejak tadi terpasang didepannya. Masih dirasakan terlalu rua. Bagaimana boleh dicurinya hati pembaca dengan hasil karya yang serua itu?


Permintaannya disambut dengan ketawa Rick Carufel yang terbahak-bahak. Penguasa penjara Lassela yang bertubuh rigai itu bagaikan sedang digeliting geli.

Namun Danny hanya tenang memerhati. Ketika ketawa sahabat mulai reda, barulah dia rasa wajar mengaju tanya.

“Gharib benarkah apa yang aku minta?” Rick menyapu mata yang basah.

Cuba dimatikan sisa ketawa yang yang masih terus mahu berderai. Dia menggeleng.

be continue..........

Sunday, September 13, 2009

[a][k][u] x [m][e][n][g][e][r][t][i]


kEpAdA mU AkU mEmOhOn yA tUhAn

kAU pErtUnjUkAnlAh kEbenArAn

dImAnA lEtAk nyA ArAh pErAsAAn

dAlAm mEncArI sInAr kEbAhAgiAAn

pErAsAAn ApAkAh InI Oh tUhAn

AdAkAh IAnyA mAInAn yAng bErjAyA mEmbUAt AkU tAk kErUAn

dArI sAtU kEbEnArAn

kU hAdApI pElbAgAi pErAsAAN

AkU InsAn yAng lEmAh, Oh tUhAn

AndAI tAkdIr tElAh mEnEtApkAn

Air mAtA sEbAgAi tEmAn pEngAkhir jAwApAn

kAn kU kOrbAnkAn sEgAlA pErsAAN

dEmI kAu InsAn yAng bErnAmA

TEMAN



Sunday, September 6, 2009

ATTENTION

" AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT
PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA
-- CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN )

Sedarlah semua!
Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya.
Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.
Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas
yg melekat ditengah2 cermin belakang menghalang pandangan kita.
Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan
kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.
Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu
akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut
pergi.
Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan
kereta anda.
Perasan tak kaum hawa ?
Saya pasti beg duit kita masih
didalam kereta.
Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta kita, alamat
rumah kita, duit kita, dan kunci2 kita.
Rumah kita dan kesemua identity
kita telah diperolehi!

BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN
Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita,
teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian.

Saturday, August 15, 2009

DeMaM + CuTi + BaLik Rumah = MaSuk AiR

khamis lalu........tarikh sudah dilupakan
pagi tu lepas kelas mandarin terus g Pusat Kesihatan
sebab.........eeeerrrmmmmmm
demam la pe lagi........waktu tu cam not feeling well jer....x da la sampai x larat kan
then......
punyer la ramai org kat PK tu *bayangkan, kena tunggu 30 minit*
then masuk2 jer biasalah

Doktor : kenapa?
Aku : demam
Doktor : dah bape lama?
Aku : baru 2 hari
Doktor : ok, bukak mask....bukak mulut * cek suhu*
note : suhu 37.6 sahaja
Doktor : saya beri awak cuti 4 hari, bermula hari ini. Dan kalau boleh duduk bilik yang berasingan. Isi borang nie......
note : borang suspect h1n1
Aku : hah???????
note: giler la.....terperanjat dog aku masa tu

balik dari tu terus makan ubat dan tudo sampai pukul 5......... bukan aku jer yg tido tapi seisi bilik.
tgh hari tu biasalahkan, my mum mst la call punyer......g taw yg demam
kol 2 call lagi.....tny dah ok belum
kol 5 call lagi......suro aku cari tiket balik
serius tak larat sgt masa tu....nak bangun makan pun x larat

DIKESEMPATAN INI AKU NAK UCAPKAN
RIBUAN TERIMA KASIH BUAT HOUSEMATE KU
HAMIDAH a.k.a mid & MAZLINA a.k.a not


diorg la yang banyak tolong......klo diorg x da......
hish......cannot imaging aku
diorng anto aku sampai AIR KEROH malam tu jugak
along dgn ayah amik kat sana
so perjalanan aku jadi singkat sikit la

tiba di HSI (hospital Sultan Ismail)
jam 12.30 malam dan pesakit yg sedang menunggu 100 org
giler la......
tiba jer terus cek suhu....alamak ai 40 beb......
first time tu demam sebegini teruk.....

tanpa berlengah masa.....
along suro aku masuk satu bilik *x taw la tempat ape tu*
dia suro baring dan..........
tarang.........
ape lagi........
cocok amik darah dan masuk air la........
nasib baek x sakit......
then dia tinggalkan ku keseorangan disitu
* sejuk dan lemas sbb guna mask*
Alhamdullilah, darah bersih dari sebarang jangkitan




lebih kureng kol 3 balik......tido.....sambil tangan masuk air lagi sebotol......
pastu sok pagi2 dah balik PASAK *umah aku*
tak dapat jumpa YIN
sedih........
jumaat dan sabtu...........tido.....tido....tido.....
terus x bertenaga.......

ahad kembali normal......
petang ahad dah sihat n YIN datang.......gembira......
isnin tengah hari kembali ke shah alam





[L][A][G][E][N][D][A] Z 110


CERITA BEST vs KISAH DUKA

A : ape cer nie......alamak ai.....
tukar motor baru la plak........
B : nak wat cam maner kan dah motor lama tu problem
A : pe hal? motor tu kan cun
B: cun mmng cun tapi larap wow.....
maintanent tinggi
A : bila ko beli nie?
B : ala dah lama dah, sebulan lebih kot
A : cara-cara.......leh ar aku pinjam eh
B : boleh2.....silakan.....hehehe

note:dialog diantara diri aku dan diri aku sendiri.....hehehehehehehehehe


Tuesday, August 11, 2009


KRISTAL
( Jom Tengok Sat)






Berminat untuk membelinya?????????
hantarkan sebarang pertanyaan ke alamat mick_gurlz@yahoo.com.my.




Wednesday, August 5, 2009

~~~~~~homeSTAY Haji Dorani~~~~~~

17/18/19 Julai 2009
Today in the history.......*hari nie dlm sejarah*
Best yg amat sgt bila kita dapat dok kampung org....rsa cam dok umah mak mertua plak*cam pernah g jer umah mak mertua*
Aku dapat satu group dgn KEMA n WANIE *yg baru ku kenali ms hari kejadian*
Tiba jumaat ptg, n malam aktiviti bebas * a.k.a dok bersantai bersama family angkat*
ops!!!! lupa nak kenalkan nama family angkat ku
ABAH - Anuar bin Hashim
MAK - * alamak lupe*
pic x da...sbb x amik lagi kat KEMA

Second day.....pagi2......biasalah kan aktiviti kanak2.....*senam robik + poco2*
note : aku dah reti nak buat tarian poco2......hehehehe
For the first time in my life.......tgk sawah padi n amik padi gn rafiq

buat2 cam reti jer nie.....

Then, following activity mencanting batik * ramai yg conteng batik tu*
lupa plak nak amik pic batik sendiri......whatever batik aku paling cantik *biasalah, puji diri sendiri*

aktiviti paling gembira dan agak menguji kesabaran ku......memancing
perkara yang terlintas difikiranku ms memancing tu
"ya allah ya tuhanku, kau jauhilah aku dari mendapat pasangan yg suka memancing"
hehehehe......giler bosan
walaupun aku dapat SEEKOR ikan *diulangi ye, seekor ikan*
serius......cannot go aku dgn hobi memancing nie.........

Walaupun seekor......tetap ikan



gambar nie tak menipu taw.....

after that, kami makan nasi ambang beramai-ramai......
ala, bukan nasi ambang pun, ala-ala jer.......lebih kureng la.......
pastu kan....pzzzz *makan belut*
sedap la jugak.......

Aktiviti malam yang paling dinantikan, jalan malam bersama obor....*obor tu api taw*
jalan.....jauh taw....gelap....seram *suara hati budak yang takut*
then mlm tu ada persembahan kuda kepang....
peh.....serius....mula2 tu aku sgt takut yerk......*mimpi ngeri dgr penari2 tu menjerit*
but, at the last, aku pun cuba jgk tarian tu......
pastukan....pastukan.......kitaorg buat persembahan.....
dikir barat yg lucu.......
ku tak maw cerita........*hahahaha*

Keesokan, pagi2 erobik pukul 9.......*baca betol2, pukul 9 yerk*
salah sape......hehehe.......taw2 la yerk
then, permainan yg mengembirakan........sukan neka........best......new experience.

ahad petang....balik.....balik....balik....sedy.....sedy......sedy
dah, perpisahan tak maw cerita

whatever.......sgt best....nak g lagi.......

tEnTang Tuan punYer pEn

My photo
"seorang pelajar yg masih belajar dlm mengejar impian untuk menjadi pengajar kepada pelajar2nya......"